Link naar de website van de NVAMG, onze beroepsvereniging.
Centrum Orthomanuele en Musculoskeletale Geneeskunde
English translation
hernia

Hoe ontstaat er pijn in het been bij een hernia?
Tussen uw wervels zitten zachte bewegelijke schijven: de tussenwervelschijven. Als hier een uitstulping ontstaat kan deze drukken op de uittredende zenuw die naar het been gaat. U heeft dan (heftige) pijn in het been. Overigens hoeft u dan geen rugpijn te hebben.

Hoe werkt OrthoManuele Geneeskunde bij een hernia?
Bij OrthoManuele Geneeskunde werken we op de onderlinge stand en functie van de wervels.
U kunt zich voorstellen dat een kleine verandering in de stand of de functie tot drukveranderingen in de tussenwervelschijf kan leiden. De uitstulping kan daardoor veranderen, waardoor de zenuwwortel net vrij komt en de pijn verdwijnt.
Uiteraard moet er daarna nog gewerkt worden aan verdere consolidatie.

Ik heb pijn in mijn been, en toch zegt de huisarts dat ik geen hernia heb. Hoe kan dat? Naar het begin van deze pagina
Er zijn verschillende manieren waardoor beenklachten vanuit de rug kunnen ontstaan.
1- Pijn in het been kan ontstaan doordat in de rug een zenuwwortel in de knel zit (radiculaire pijn). De zenuw loopt door een nauwe opening en kan daarin gemakkelijk worden afgekneld, bijvoorbeeld door een uitstulpende tussenwervelschijf (zoals bij een hernia) of bijvoorbeeld een vernauwing van die opening (foramen intervertebrale).
2- Een afwijking in de rug leidt tot een bewuste of onbewuste verandering in het bewegen om zo min mogelijk klachten te hebben. Dat kan leiden tot overbelasting van structuren elders, bijvoorbeeld in een been.
3- Pijnprikkels kunnen op andere plaatsen worden gevoeld als waar ze vandaan komen.
Bijvoorbeeld een ontstoken galblaas geeft pijn in de schouder, een hartinfarct geeft uitstralende pijn aan de binnenzijde van de linkerarm. We noemen dit geprojecteerde pijn (referred pain): de hersenen kunnen pijn aan de binnenzijde van het lichaam niet goed lokaliseren, en projecteren deze als het ware op de huid.
Zo kan pijn in het been worden gevoeld terwijl er alleen in de rug iets aan de hand is (pseudo-radiculaire pijn). Deze pijn kan erg heftig zijn, en soms is het lastig te onderscheiden van de pijn die wij kunnen ervaren bij een hernia.

Mag je OrthoManuele Geneeskunde toepassen bij een hernia?
Huisartsen, neurologen en neurochirurgen staan soms sceptisch tegenover onze behandeling bij een hernia.
Wij zijn van mening dat OrthoManuele Geneeskunde bij een hernia verantwoord is, mits omgeven met de nodige voorzorgsmaatregelen en mits zacht uitgevoerd.
Binnen 2 tot 3 behandelingen moet er resultaat zichtbaar of voelbaar zijn.
Zo niet dan volgt door- of terugverwijzing neurologie.