Link naar de website van de NVAMG, onze beroepsvereniging.
Centrum Orthomanuele en Musculoskeletale Geneeskunde
English translation
RSI

Wat is RSI
RSI (repetitive strain injury) is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers.
Onlangs is RSI herdoopt in CANS, wat staat voor "Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder".
In feite is dat ook een zuiverder naam, er wordt immers een symptomencomplex beschreven.
Wij houden nog even de oude naam aan.
RSI wordt gekenmerkt door een verstoring van de balans tussen belasting en belastbaarheid. De klachten hebben vaak een mechanische oorzaak: repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beide. Daarnaast kunnen persoonsgebonden en werkgebonden factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het instandhouden van RSI.

Hoe werkt OrthoManuele Geneeskunde bij RSI?
Bij veel van onze RSI patienten vinden wij bij onderzoek stoornissen in stand of beweeglijkheid in de pols of elleboog, maar ook van de gewrichten in het gebied van de nek, het bovenste deel van de borstwervelkolom, eerste en tweede rib, soms schouder en schouderdak.
Deze afwijkingen kunnen gerelateerd zijn aan de stand van het bekken. Behandeling hiervan geeft een grote verbetering van de klachten, vooral als we dit ondersteunen met gerichte huiswerkoefeningen.